5 kenmerken van een goede leider

Bent u geschikt als leider?

Projecten in goede banen leiden, anderen motiveren, de obstakels overwinnen en een pad creëren om doelen te bereiken. Zijn dit zaken die u binnen een bedrijf wilt doen? Dan bent u op zoek naar een leiderschapsrol binnen een organisatie. P&O Huys vertelt meer over de 5 kenmerken van een goede leider. Deze kenmerken kunt u verder ontwikkelen in onze leiderschap training.

1. Goed in communiceren

Een goede leider moet ervoor zorgen dat iedereen binnen een team gericht is op het doel, en weet wat hij of zij moet doen. Taken moeten duidelijk uitgelegd worden, en de feedback die de leider geeft moet helder zijn. Ook moet de leider kunnen luisteren naar de vragen, zorgen en opmerkingen van de teamleden. Communiceren werkt immers in twee richtingen. Luisteren is ook een belangrijk onderdeel van communiceren. Kortom, een goede leider is sterk in communicatie.

2. Inspireert anderen

Wanneer u een team wilt leiden, is het belangrijk om de leden te inspireren. Vertel niet alleen wat u wilt dat er gaat gebeuren, maar laat dat ook zien. Geef zelf het goede voorbeeld, en laat merken dat u passie heeft voor het project. Raken uw teamleden geïnspireerd door u? Dan is het slechts een kwestie van tijd voor ze uw passie gaan delen.

3. Durft beslissingen te nemen

Een van de zwaarste taken van een leidinggevende, is het maken van belangrijke beslissingen. Wanneer u de leiding heeft, moet u dit ook durven. Dit betekent niet dat u zomaar de eerste de beste optie kiest. Een goede leider heeft een visie voor de toekomst, en heeft zicht op de effecten op lange termijn van beslissingen die nu genomen worden.

4. Is authentiek

Wanneer u uw leiderschapsfunctie aanpakt als een soort ‘rollenspel’, valt u al snel door de mand. Een goede leider blijft namelijk authentiek, zowel tegen zijn of haar teamleden en klanten, maar ook tegen zichzelf. Door open te staan voor feedback, en eerlijk en transparant te werk te gaan, blijft u zich altijd verder ontwikkelen.

5. Blijft positief

Als leidinggevende zult u tegen veel obstakels aanlopen. Een project loopt namelijk nooit helemaal soepel van a tot z. Het is belangrijk om niet op te geven, en de positieve kanten van de situatie in te blijven zien. Analyseer de situatie, bepaal hoe u nu verder moet, en reflecteer over hoe het de volgende keer beter kan. Trap niet in de valkuil van negativiteit!

Leiderschap training van P&O Huys

Herkent u zich in de eerder genoemde kenmerken? Of wilt u (een van) deze kenmerken verder ontwikkelen? Dan is een leiderschap training van P&O Huys echt iets voor u! Neem contact op via het contactformulier voor meer informatie. U kunt ons ook telefonisch bereiken via 085-7820579 of een mail sturen naar info@pnohuys.nl voor meer informatie over onze leiderschap training.